Bemutatkozás

Dr. Buda László

Orvos vagyok, pszichiáter és pszichoterapeuta

Pályám első éveiben hagyományos elmeosztályokon dolgoztam, ahol ugyan nem éreztem túl jól magam, de visszatekintve, ez az időszak rendkívül hasznosnak bizonyult és különös tapasztalatokhoz juttatott az emberi lélek működésével és zavaraival kapcsolatban.

Emellett elkezdtem tanítani a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, hallgatóból tanárrá válva ekkor kezdődött oktatói és előadói pályafutásom. Pszichológiai és szociológiai jellegű tantárgyakban mélyültem el, és éveket szántam rá, hogy csiszoljam, finomítsam magamban, mit és hogyan érdemes tanítani, hogy annak igazán értelme legyen.

Ezzel párhuzamosan kutatásba fogtam, és közel 8 évnyi anyaggyűjtés, rendszerezés és publikálás után Ph.D. címet szereztem az alternatív/komplementer gyógyászat szociológiai és pszichológiai összefüggéseinek témakörében

Később megbízást kaptam az egyetemtől, hogy megalapítsam az ország első, komplementer medicinával foglalkozó tanszékét, melyet évekig vezettem.

Olyan, akkoriban úttörőnek számító kezdeményezésekbe fogtunk, mint a “természetes élet- és gyógymódok tanácsadója” másoddiplomás képzés beindítása. Szerettem ezt a munkát, inspiráló volt érett, felnőtt, használható tudásra szomjazó embereknek tanítani a pszichoterápiás és természetgyógyászati alapokat, együtt gyakorolni az önismeretet, kommunikációt, odafigyelést, tanácsadást.

Mindeközben egyéni pszichoterápiás praxist folytattam, önismereti pszichodráma csoportokat vezettem, később pedig a vállalati tréningek és a vezetői coaching világába is belemerültem. Mindez rengeteg tapasztalatot hozott a különféle emberekkel, csoportokkal, helyzetekkel való bánás területén, de továbbra is nyugtalanságot éreztem azzal kapcsolatban, hogy mi is a legfontosabb szakmai irány, távlati cél, életfeladat számomra.

2005-ben találkoztam a szomato-pszichoterápiával, amelyről csak valamivel később bizonyosodott be, milyen fontos impulzust adott.

A test-orientált pszichoterápia a mélységet, a dinamizmust, az átütő hatékonyság ígéretét hozta terápiás és tréneri munkámba. Sok száz óra külföldi és hazai továbbképzés eredményeként lett egyfajta gyakorlatias rálátásom a test és a lélek terápiás összekapcsolásának jelentőségére.

Társaimmal megalapítottuk a Magyar Szomato-pszichoterápiás Egyesületet, melynek 3 évig elnöke is voltam. A civil szervezetek működtetésének összes nehézségével együtt ez csodálatos időszak volt. Letettük névjegyünket a hazai szakmai palettán, sok száz ember fordult meg tanfolyamainkon, tréningjeinken, mindenhol lelkes, csillogó szemek kísértek.

A szomato-pszichoterápiától már szinte magától értetődően haladt bennem az összerendeződés valamivé, ami aztán a 2009-ben a “SzomatoDráma” nevet kapta.

E névvel együtt én is megkaptam azt, ami a legjobban érdekelt, amiben hinni tudtam, amit azóta érdemesnek találok arra, hogy minden erőmmel támogassam, fejlesszem, gyakoroljam és továbbadjam. Kialakult a „Gyógyító Játék” módszertana, amit azóta sok kiváló szakember eredményesen alkalmaz országszerte.
SzomatoDráma módszertanában végre ötvöződött minden fontosabb minőség, amit a munkámban fontosnak tartok: testi és lelki aspektusok együttes vizsgálata, mély pszichológiai mozgatórugók feltárása, dogmamentesség, érzelemgazdagság, játékosság, szabadság, hatékonyság, elegancia, könnyedség, alázat.

Időközben fokozatosan érlelődött bennem az “Ultrarövid Terápia” módszertana is, amely 2016-17 tájékán nyerte el mai formáját.

Ebben a rövid és hatékony egyéni konzultációs műfajban összegződik minden egyéni terápiás és SzomatoDrámás tapasztalatom.
A mai napig lenyűgöz, milyen fontos változások indulhatnak el akár egyetlen találkozás időtartama alatt is, ha el tudjuk érni a kellő mélységet és intenzitást a rendelkezésre álló időkeretben.
És ami fontos: olyan egyszerű és letisztult a modell, hogy nyugodt szívvel tudom átadni másoknak rövidebb, 3 napos “bepillantás” és alaposabb, hosszabb, elmélyültebb képzés keretében egyaránt.

Az elmúlt évek során három könyvet írtam, ebből kettő („Mit üzen a tested?” 2003 és „Mit üzen a lelked?” 2006) kereskedelmi forgalomba került, és hamar bestseller lett.

A harmadik (“A Gyógyító Játék vezetése”) tankönyvként segíti a SzomatoDráma módszerével ismerkedőket.

Mostanában elsősorban előadások, tanfolyamok és szakmai továbbképzések tartásával, egyéni konzultációkkal, írással, valamint a SzomatoDráma és Ultrarövid Terápia köré szerveződő szakmai közösség gondozásával töltöm az időmet. Számtalan különleges tapasztalat, mély felismerés, “csodás” gyógyulás és sok barátságos, nyitott, lelkes ember vesz körül, nem is kívánhatnék magamnak szebb, jobb munkát.

És egy kis ráadás…

 
Régebben szerettem rajzolni, festeni, szobrászkodni, mára inkább már csak a mobillal fotózás maradt a képzőmvészeti ambíciókból… Ha van kedved megtekinteni néhány régebbi rajzomat, festményemet, fotómat, látogass el a kis galériámba! 🙂

© budalaszlo.hu

Minden jog fenntartva. Copyright©2020. All Rights Reserved.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!