Cikkek, publikációk

Íme néhány példa az utóbbi évek során az offline médiában megjelent, személyemmel és munkámmal kapcsolatos cikkekből, írásokból, interjúkból.

Nők lapja

 

Úgy kell a testünkről gondolskodni, mint a gyerekünkről

„A SzomatoDrámára és az Ultrarövid Terápiára úgy gondolok, mint a szellemi gyermekeimre. Mindkettő alapvetően arról szól, hogyan lehet rövid idő alatt, mélyrehatóan, eredményesen támogatni valakit a saját öngyógyító folyamataiban, legyen szó fizikai betegségekről, lelki nehézségekről, kapcsolati konfliktusokról.
A testi-lelki problémákkal kapcsolatban nagyon soknak találom a szükségtelen szenvedést, az ismétlődő visszaeséseket, az eredménytelen kezeléseket, melyek csak enyhítik a tüneteket, elodázva a lényeggel való foglalkozást. Idővel arra jutottam, hogy nem további módszerek után kellene kutatnom, hanem összeraknom egy újat, ezért elkezdtem rendszerbe integrálni az általam ismert leghatékonyabb terápiás eszközöket. A főbb
szempontjaim a gyorsaság, mélység, természetesség, játékosság, érzelemgazdagság, kreativitás, hatékonyság, etikusság volt.”

Életigenlők

 

„Testi-lelki jól-létünk alapjai”

„A saját tapasztalataim arra mutattak, hogy sokszor hasznosabb a rövid, célirányos, intenzív, hatékony munka. Személyesen is ez a hozzáállás felel meg leginkább a habitusomnak: „Lássuk mi a helyzet, értsük meg a „probléma” okát és a célját, aztán haladjunk a megoldás felé.”

HVG Extra – Pszichológia

 

„A betegség arról is szól, hogy mit rejtünk el önmagunk elől”

A divatos „pszichoközhelyeket”, mint például,
hogy minden betegség lelki eredetű, általában én magam is kritikusan fogadom. Le szoktam szögezni: azt sem nagyon tudjuk, mi az, hogy test, azt meg végképp nem, hogy mi a lélek, csupán vélekedéseink vannak róluk.

MAIRE CLAIRE

 

Ez a 8 hozzáállás jellemezte a házi karantén időszakát

Van-e mód arra, hogy az élet nehéz pillanataiban megszabaduljunk a negatív gondolatoktól, és a romboló, destruktív attitűd helyett egy építő, konstruktív hozzáállást alakítsunk ki?

ÜZLET & PSZICHOLÓGIA

 

Ne akarjuk mindenáron elkerülni a kiégést! 

Gondolatok életközépről, válságról, kiégésről, korszellemről, fél szívről, kipufogóról, önismeretről, cselekvésről, lelki szabadságról és egyebekről…

DIÉTA & FITNESS

 

Útban a testem felé

„Szeretetteli, gondoskodó kapcsolatban vagyok a testemmel. Amikor megbetegszik, kommunikálok vele, hogy megértsem, mit üzen külső-belső világomról.” – Mindenki számára ez lenne az ideális állapot. (Az interjú 1. része)

DIÉTA & FITNESS

 

Gyógyító kíváncsiság

„Szeretetteli, gondoskodó kapcsolatban vagyok a testemmel. Amikor megbetegszik, kommunikálok vele, hogy megértsem, mit üzen külső-belső világomról.” – Mindenki számára ez lenne az ideális állapot. (Az interjú 2. része)

STAHL MAGAZIN

 

Szeresd a tested!

Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeutával, a Mit üzen a tested? és Mit üzen a lelked? című könyvek szerzőjével beszélgetünk szeretetteljes elfogadásról, kapcsolatról önmagunkkal, az öngyógyítás képességéről.

PSZICHOFORYOU

 

A legnagyobb veszély, ha mindig elhisszük, amit gondolunk

Ki a jó vezető? Milyen a jó szülő?
Mitől betegszünk meg, és hogyan nézzünk szembe önmagunkkal? Kérdések, amelyek évek óta szembejönnek az emberrel. Buda László válaszai, amelyek viszont nem. A pszichiáter-terapeuta íróval beszélgettünk, az őszinteséget nem kímélve.

PSZICHOFORYOU

 

Szembenézni valamivel, ami fáj – interjú Dr. Buda Lászlóval

Mi vagyunk azok, akik a legtöbbet tehetnénk a gyógyulás érdekében, feltéve, hogy nem utálattal, hanem elfogadó szeretettel fordulunk önmagunk felé – vallja Dr. Buda László, orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Szomatodráma módszerének kidolgozója…

PSZICHOFORYOU

 

Amint kint, úgy bent – Buda László Mit üzen a lelked? című könyvét ajánljuk

Komoly önismereti munkára invitálja az olvasót Buda László a Mit üzen a lelked? című új könyvével. Aki ismeri a szerző előző – Mit üzen a tested? – című könyvét, már sejtheti, hogy „csak úgy”, kívülről szemlélve ez nem olvasható.

REZIDENCIA MAGAZIN

 

A legnagyobb varázslat az ember

„A testi gondokból egy egész élet összefüggésrendszere bontakozhat ki.”
Gondolatok munkáról, munkahelyről, magánéletről, otthonról – képekkel. Interjú a Rezidencia magazinban Dr. Buda László pszichiáterrel.

AZ ULTRARÖVID TERÁPIÁRÓL

 

Háttérgondolatok a 3 napos tanfolyamhoz

Fontosnak tartom, hogy amit a több évtizedes terápiás munkám során megtanultam, azt minél teljesebb mértékben átadjam azoknak, akiket érdekel, hogyan lehet még gyorsabban, még mélyebben, még hatékonyabban dolgozni emberekkel….

NŐK LAPJA PSZICHÉ

 

Mitől telik meg a „szeretettartály”?

Az önismeret értékké vált, de vajon társul-e önelfogadással? ha nem, akkor marad egy vita önmagammal, ami ugyanolyan káros, mint perlekedni a valósággal. Az önszeretet az önelfogadást követheti.
Ráébredek: aki én vagyok, az egy csoda.

DIÉTA MAGAZIN

 

Mit üzen a test?

A testünkkel való kapcsolatfelvételre a legjobb mód a személyesség. Egyszerűen tekintsük úgy, mintha tényleg komoly partnerrel lenne dolgunk, akihez lehet beszélni. Figyeljünk rá és próbáljuk megérteni mi folyik benne.

MYMIRROR MAGAZIN

 

Tegyük meg, ami tőlünk telik

Az önmagunkkal kapcsolatos legbelsőbb érzéseinket nem az határozza meg, hogy mi a divat, miről lehet sokat hallani. Az önutálat és az egoizmus eredete messze a személyes múltunkba vezet vissza, és nem gyógyul meg attól, hogy olvasunk a személyiségfejlesztésről.

CAMINO

 

Változás menedzserem: A porckorongom

EGY IDEJE MÁR JOBBAN VAGYOK.
Alig vártam, hogy végre nekiüljek, átgondoljam és összefoglaljam a magam számára, mi történt a rendszeremben az elmúlt hónapok során. Hogy csináltam? Hogyan lettem beteg? Hogyan gyógyultam meg? Mit tanultam mindebből? Mi változott? Most elmesélem.

NŐK LAPJA PSZICHÉ

 

Vényköteles harmónia – Gyógyulás a pirulákon túl

Ha felidézel egy emléket, gondolsz valakire, vagy csak próbálod összeszedni, mit kell vásárolnod hazafelé, a másodperc tört része alatt biokémiai folyamatok szédületesen összetett hullámzása vonul végig a szervezeteden. Ennek köszönhető,
hogy az egész tested érez, gondolkodik, emlékezik.

NŐK LAPJA

 

Adni a legnagyobb öröm

Szolidaritással nemcsak kapaszkodókat, bátorítást, szabadságot adhatunk egymásnak, hanem szeretetteli támogatásunkkal hozzájárulhatunk mások gyógyulásához, és hogy könnyebben megélhetjük a boldogság és teljesség érzését dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta szerint. Szakértőnkkel a női összefogás témáját jártuk körbe.

NŐK LAPJA

 

Szomatodráma – üzen a testünk

Megbetegítjük magunkat, és mindent túlbonyolítunk. A szomatodráma alapgondolata, hogy a testünkkel kapcsolatba lépve képesek vagyunk átlátni életünk kusza mintázatait, és a gyógyulás útjára lépni.

CAMINO

 

Testbe zárt félelem

Visszatérő tüneteink, betegségeink mindennél tisztábban és őszintébben
tárják elénk félelmeinket és a mögöttük húzódó fájdalmas élmények elkerülésére tett öntudatlan kísérleteinket.

Új NŐ

 

Gyógyító utazás

Itt sajog, ott fáj. Egy ideig megpróbáljuk semmibe venni, nem figyelni rá, majd amikor már úgy érezzük, testünk végképp
fellázadt ellenünk, elvisszük egy „szerelőhöz”. Jó esetben segít, legalábbis is ideig-óráig. Aztán kezdődik minden elölről.

CAMINO

 

Minden szinten őszintén?

Nem vagyok őszinte ember. Nem jöttem még rá arra a Valamire, nem érkeztem meg ahhoz a Valamihez, nem váltam azzá a Valamivé, amitől úgy néznék, úgy mosolyognék, úgy ülnék és úgy lépnék, mint Gótama, a Buddha. Nem jutottam be énem legbelsejébe. És ha belegondolok, nem is találkoztam még ilyen, mindenestől őszinte emberrel. Sok nagyszerű emberrel igen, sok sikeressel, sok okos és egy-két bölcs emberrel is, de őszintével…? Nem, nem emlékszem…

RIDIKÜL

 

Spirituális összhang

Manapság egyre népszerűbbek az alternatív gyógymódok, és az ép testben ép lélek régi bölcsessége is elterjedt igazságnak számít. Míg pár évtizede kuruzslónak, sarlatánnak kiáltották ki azokat, akik szerint a test betegségeit a lélek szomorúsága okozza, addig ma már ez az elmélet egyre elfogadottabb. Dr. Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta évek óta foglalkozik a test lelki és spirituális úton történő gyógyításával, amelyről egy könyve is megjelent.

CAMINO

 

Meséljen a prosztata! Férfitörténet egy dülmirigy szemszögéből.

Noha a hölgyekkel sok tekintetben bőkezűbben bánt a természet (érzelemkifejező repertoárjuk gazdagabb, gyermeket szülhetnek, melltartót hordhatnak, könnyebben halmozhatják az orgazmusokat és így tovább), akad pár dolog, ami csak a férfiaknak van. Az egyik ezek közül egy jelentéktelennek tűnő, ám annál meghatározóbb szerv: a prosztata. Az alábbi történetet egy ilyen különös kis mirigy mesélte nekem a múlt héten.

CAMINO

 

Amikor a zsigereink beszélnek hozzánk. Intuíció a gyógyító munkában

HÚSZ EMBERBŐL TIZENNYOLCNAK az
volt a megdöbbentő tapasztalata, hogy
a másik ember pontosan leírta a helyzete leglényegét, megtalálva benne az igazán fontos pontokat. Különös és felemelő érzésként élték meg, hogy minden
erőlködés nélkül meg tudják érezni egymás folyamatait.

KISKEGYED

 

Gyógyító játék – interjú Dr. Buda Lászlóval

Az általa kidolgozott módszer – a SzomatoDráma – egy, a testi élményekből kiinduló, pszichodramatikus és
rendszerállításos technikákkal vezetett önismereti és terápiás eljárás. Azon az elméleten alapul, hogy a saját testünkkel való kapcsolat elmélyítése öngyógyító folyamatokat indít szervezetünkben.

CAMINO

 

Stressz a testben, test a stresszben Egy jóindulatú daganat margójára

A stressz – a legegyszerűbb megfogalmazásban – az organizmus fiziológiai válasza a vélt vagy
valós fenyegetettségre. Ez az alkalmazkodást segítő folyamat a testben zajlik, és bizonyos mértékig észleljük is: testi érzetek, érzelmek, gondolatok kísérhetik.

HVG PSZICHOLÓGIA

 

A folyó folyjon a meder tartson

Hogyan juthatunk közelebb az érzelmeinkhez?
Hogyan érthetjük meg egy kicsit mélyebben, mi és miért történik az emóciók világában.
Tudományos kísérletek helyett most a metaforákat, hasonlatokat hívjuk segítségül.

NŐK LAPJA EGÉSZSÉG

 

A lélek ereje

Ép testben ép lélek! – tartja a mondás. És ha ezt elfogadjuk, logikusnak tűnhet a tételmondat megfordítása is: a kiegyensúlyozott, „jól tartott” lélek közelebb vihet minket az egészséges élethez is.

CHEN PATIKA MAGAZIN

 

Üzen a testünk?

A magyar nyelv számos szólásmondásban rögzíti a tapasztalatot, hogy életünk nehéz eseményeit meg kell emésztenünk, akár egy kiadós vacsorát. Ha a lelki ügyek feldolgozása elakad, az megnyilvánul a testi emésztésben is.

AJÁNLÓ

Hogyan válhatsz egyre szabadabbá?

A BELSŐ SZABADSÁGHOZ VEZETŐ ÚT 11 LÉPÉSE

Ingyenes gyakorlati útmutató felesleges belső korlátaink fokozatos feloldásához és elengedéséhez. Hanganyag és olvasnivaló egy letölthető csomagban.

Ha szeretnél egészségesebb, boldogabb, teljesebb életet élni, de úgy érzed, saját magad vagy az akadály, hogy a következő szintre lépj…

© budalaszlo.hu

Minden jog fenntartva. Copyright©2020. All Rights Reserved.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!